Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η Αθήνα την Τρίτη 13 Ιουνίου παρουσίασε το σχέδιο δράσεων «Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030» μέσα από τη συμμετοχή της στο διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller. Ο δήμος Αθηναίων υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο δράσεων το οποίο είναι οριζόντιο, βασίζεται στη συμμετοχή και τη συνεργασία φορέων και πολιτών και έχει ορίζοντα που φτάνει μέχρι το 2030. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η πόλη να πετύχει περισσότερα με λιγότερο κόστος και να μπορέσει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες κρίσεις και η δημοτική αρχή έδωσε ένα μεγάλο αγώνα ώστε να ανταποκριθεί στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες που προκάλεσαν η οικονομική και, εν συνεχεία, η προσφυγική κρίση». Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «οι πόλεις πρέπει να διαμορφώνουν τα μέσα και τα εργαλεία ώστε να θωρακίζουν το μέλλουν τους» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» του Ιδρύματος Rockefeller φέρνει απτά αποτελέσματα, στην εκπόνηση μιας στρατηγικής που μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της πόλης στο μέλλον, προτείνοντας παράλληλα νέες λύσεις».

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει προγράμματα που ήδη υλοποιούνται, προτάσεις που έχουν αξιολογηθεί και είναι υλοποιήσιμες όπως και νέες καινοτόμες δράσεις. Προτείνει στρατηγικές παρεμβάσεις με στόχο μια πόλη που επικοινωνεί ένα όραμα στους κατοίκους της. Επίσης είναι μια Στρατηγική που μπορεί να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και δείκτες αξιολόγησης.

Η Ελένη Μυριβήλη, Επικεφαλής Αστικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας τονίζει ότι: «Οι σύγχρονες πόλεις, έρχονται σταδιακά αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με ορατούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τους έντονους ρυθμούς αστικοποίηση και την παγκοσμιοποίηση. Η Αθήνα έχοντας οριοθετήσει πια τους κινδύνους που την απειλούν αναπτύσσει νέα εργαλεία, ικανότητες και συνέργειες για να τους αντιμετωπίσει. Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας απαντά σε αυτούς τους κινδύνους και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για την οικοδόμηση ενός σχεδίου δράσης σε διεθνή πρότυπα, με προοπτική αλλά και αμεσότητα ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίησή του.»

Ανάμεσα στα διεθνή δίκτυα στα οποία συμμετέχει η Αθήνα, αντλώντας πόρους και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία ώστε να βελτιώσει την πόλη και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, η συνεργασία της με το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων συνετέλεσε ήδη στην επίτευξη σημαντικών στόχων. Παράλληλα με άλλες 99 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, ο δήμος χαρτογράφησε τα βασικά προβλήματα και τις προκλήσεις που απειλούν ή που θα απειλήσουν την πόλη τα επόμενα χρόνια. Συνομίλησε με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και φορείς – ανθρώπους από την δημοτική διοίκηση και τα άλλα επίπεδα διακυβέρνησης, τον επιχειρηματικό κόσμο, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κατέγραψε τους πόρους της Αθήνας, υλικούς και άυλους, τις φυσικές (γαλάζιες και πράσινες) υποδομές της.

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας είναι το προϊόν έντονης συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων ενώ εμπνέεται από άλλα δημοτικά σχέδια, όπως το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) και τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Η Στρατηγική συμπληρώνεται , επίσης, από κείμενα που παράχθηκαν σε συνεργασία με το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, το δίκτυο πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 Cities και το Ίδρυμα Bertelsmann. Αυτά περιλαμβάνουν το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή,  την έκθεση: «Παγκόσμια Μετανάστευση και οι Ανθεκτικές Πόλεις στο Προσκήνιο» και τις προτάσεις του Διατλαντικού Εργαστηρίου Πολιτικής με αντικείμενο την κοινωνική δικαιοσύνη σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Ο Michael Berkowitz, Πρόεδρος των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller υπογραμμίζει ότι: «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί σημαντικό βήμα για την Αθήνα, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Με την παρουσίαση της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας της Αθήνας, η πόλη δεσμεύεται να δρα προληπτικά σε σχέσεις με τις μελλοντικές προκλήσεις της. Αυτή η Στρατηγική θα λειτουργήσει σαν μοντέλο για άλλες πόλεις και οι 100 Ανθεκτικές Πόλεις ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Δήμαρχο Καμίνη και τον δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση του οράματος που παρουσιάζεται».

Μέσα σε ένα χρόνο, το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων συνεργάστηκε με 840 ανθρώπους και 140 φορείς για να προσδιορίσει 65 δράσεις και  53 υπο-δράσεις για μια Αθήνα περισσότερο προσιτή και πράσινη, μια πόλη προνοητική που προετοιμάζεται για τις επερχόμενες κρίσεις, μια πόλη ζωντανή.Η ανθεκτική Αθήνα του 2030 προσαρμόζεται γρήγορα και ξέρει να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δημιουργεί διαφανείς και στέρεους δεσμούς μεταξύ των εταίρων της και  παράγει βιώσιμες λύσεις για και μαζί με τους πολίτες της. Το σχέδιο δράσης συγκεκριμένα στοχεύει σε:

  • Μια προσιτή πόλη που θα είναι πιο διαφανής και πιο ανοιχτή στους πολίτες της, πιο αποτελεσματική ως προς τις δράσεις και τα έργα της, και πιο ενεργή και θεσμική στις συνεργασίες της.
  • Μια πράσινη πόλη που ενσωματώνει τη φύση στο αστικό μας περιβάλλον, καθιστώντας την πόλη μας καθαρότερη, πιο δροσερή και πιο βιώσιμη.
  • Μια προνοητική πόλη που προετοιμάζεται και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις προτού αυτές συμβούν, σχεδιάζοντας για το μέλλον εμπλέκοντας αλλά και ενισχύοντας τους πολίτες μας.
  • Και μια ζωντανή πόλη που καλλιεργεί και γιορτάζει τη δημιουργικότητά της, την επιχειρηματικότητα και την πολιτιστική ταυτότητα.

Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας επιβεβαιώνει τη δέσμευση μας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα, διαθέτουν αμεσότητα και προοπτική και καταθέτει στην πόλη και στους πολίτες της εργαλεία που τους εξοπλίζουν όχι μόνο για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s