«Σχολεία ανοιχτά στις γειτονιές, ανοιχτά την κοινωνία.»

Ο δήμος Αθηναίων άνοιξε τα σχολεία τον Ιούλιο του 2016 και οι γειτονιές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία με τρόπο ενθουσιώδη!

Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τα «Ανοιχτά Σχολεία», σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά – ανοιχτά στην κοινωνία, συνεχίζεται όλο το μήνα Ιούλιο με καλοκαιρινές δράσεις σε 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη.

Επικοινωνήσαμε με τους συντελεστές του προγράμματος και τους ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τα “Ανοιχτά Σχολεία” και τα επόμενα βήματα τους. Δείτε τι μας απάντησαν!

Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος “Ανοιχτά Σχολεία” στο δήμο Αθηναίων

«Σχολεία ανοιχτά στις γειτονιές, ανοιχτά την κοινωνία.»

Σχολεία που δεν έκλειναν με το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού, αλλά παρέμεναν ζωντανά και το απόγευμα, ως πεδίο δημιουργίας για τα παιδιά και σημείο επαφής για κάθε γειτονιά.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία τη σχολική χρονιά του 2015-2016 με δράσεις σε 46 σχολεία, σε πολλές διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, και ωφελούμενους περισσότερους από 1.500 μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της Αθήνας.

Οι δράσεις περιελάμβαναν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αθλοπαιδιές, μαγειρική, διατροφική αγωγή, δράσεις για την εκμάθηση και την εξοικείωση με το διαδίκτυο, δράσεις αυτοβελτίωσης για γονείς και παιδιά, σεμινάρια ενίσχυσης των οικογενειακών δεσμών, εργαστήρια εξοικείωσης με σύγχρονες τεχνολογίες, ημερίδες για την ανάπτυξη προσωπικών & κοινωνικών δεξιοτήτων και φυσικά πολύ παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και κατασκευές.

Τα «Ανοιχτά Σχολεία» παρέμειναν ανοιχτά και το καλοκαίρι, σε 10 διαφορετικές γειτονιές: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη, με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας, ρομποτικής και εναλλακτικές προτάσεις «διακοπών στο σχολείο» όπου περισσότερα από 1.000 παιδιά μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες στον οικείο χώρο του σχολείου.

20160711_192020

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;
Οι στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία» είναι:

1. Ο εμπλουτισμός του καταλόγου προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.

2. Η λειτουργία των χώρων και των προαυλίων των σχολείων προκειμένου τα παιδιά να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.

3. Η παροχή κλιματιζόμενης σχολικής αίθουσας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν σε έναν οικείο, ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και όλοι οι πολίτες να τη χρησιμοποιούν σε περιόδους καύσωνα.

4. Η δυνατότητα προς τους ενήλικες –γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της τοπικής κοινότητας– να έχουν ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους [π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς] αλλά και μαζί με τα παιδιά [π.χ. γιορτές, εργαστήρια].

Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στα αστικά περιβάλλοντα;

Ο ρόλος του σχολείου είναι πολύ σημαντικός για την ενδυνάμωση της τοπικής κοινότητας και μπορεί να γίνει το τοπικό κέντρο – σημείο συναναστροφής. Είναι ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον για τους μικρούς που μπορεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης των μεγάλων, κατοίκων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να γνωριστούν και να συνεργαστούν για να δώσουν νέα μορφή στην αίσθηση της γειτονιάς.

Η άγνοια προκαλεί φόβο, και το σχολείο μπορεί να είναι ο χώρος γνωριμίας με τον νέο γείτονα και να συνδράμει στο να ξεπεραστούν φόβοι και προκαταλήψεις. Το σχολείο συμβολικά είναι ο χώρος που όλοι είμαστε γονείς, παιδιά, συγγενείς, κηδεμόνες, γείτονες.

13501627_517330605143244_1330163031467463968_n

Ποιος είναι ο ρόλος των “Ανοιχτών Σχολείων” ως παραγόντων ενίσχυσης της Ανθεκτικότητας μιας γειτονιάς;

Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων, φιλοδοξεί να κάνει το σχολείο «στέκι» της γειτονιάς για μικρούς και μεγάλους. Ο στόχος είναι από κάθε γειτονιά να υπάρξει μια ομάδα που θα συντονίζει τις δράσεις των απογευματινών δραστηριοτήτων ώστε να προάγονται ουσιαστικά οι ανάγκες και οι δεξιότητες της κάθε περιοχής για να δημιουργηθούν συμπαγείς δεσμοί, με κέντρο το σχολείο, που με τη σειρά τους θα εξασφαλίσουν και την ανθεκτικότητα της γειτονιάς. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Αντιδημαρχίας για το Παιδί;

Σε σχέση με τα Ανοιχτά Σχολεία, η Αντιδημαρχία για το Παιδί έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και έχει αναλάβει την διαχειριστική αναβάθμισή της σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες διαδικασίες και θεσμοθετημένο τυπικό με στόχο τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Στα επόμενα βήματα εντάσσονται εκ νέου το ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς που θέλουν να συμπράξουν για το πρόγραμμα των Ανοιχτών Σχολείων ώστε να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις στα σχολεία, και φυσικά τη νέα σχολική χρονιά «να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονιά και στην κοινωνία.»

paidksaim2-656x410

*Μπορείτε να κρατήσετε θέσεις στο πρόγραμμα “Ανοιχτά Σχολεία” επικοινωνόντας  στο e-mail athensopenschools@gmail.com ή στο τηλ. 2105277089 (ώρες 10:00-16:00)

**Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία», ανακοινώσεις, αλλαγές στο πρόγραμμα καθώς και αναλυτικά πληροφορίες για τις καλοκαιρινές δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://athensopenschools.weebly.com/.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s