Οι εξι λογοι που το 100 Resilient Cities εστιαζει στις πολεις

της Roya Shariat

*αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της ιστοσελίδας της οργάνωσης “100 Ανθεκτικές Πόλεις”

Οι πόλεις είναι το πρωταρχικό πεδίο εμπλοκής για  τις “100 Ανθεκτικές Πόλεις” (100 Resilient Cities). Γιατί, όμως, η οργάνωση πιστεύει ότι εάν ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ευρύτερου πληθυσμού, οι πόλεις είναι το ο χώρος από τον οποίο ξεκινάει η οικοδόμηση και η εδραίωση της ανθεκτικότητας;

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίου οι πόλεις είναι τόσο σημαντικές:

Ο μισός σχεδόν πληθυσμός του πλανήτη ζει σε πόλεις

giphy

Μέχρι το 2050, υπολογίζεται ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις.
 giphy

Οι άνθρωποι συρρέουν στις πόλεις σε αυξανόμενους ρυθμούς ενώ υψηλή τάση αστικής  συγκέντρωσης παρατηρείται στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πάνω από το 60% των πόλεων που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν κτιστεί ακόμη

giphy (1)

Το μεγαλύτερο ποσοστό της έκτασης που προβλέπεται ότι θα είναι αστική το 2040 δεν έχει κτιστεί ακόμη, παρέχοντας την εξαιρετική ευκαιρία για την οικοδόμηση των συνθηκών αστικής ανθεκτικότητας παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι στην Ινδία μόνο, το 70% πόλεων δεν έχει κτισθεί ακόμη.

Πηγή: “Removing the Bottleneck for Infrastructure Investments,” ICLEI, May 2014 & “India’s Urban Awakening: Buidling Including Cities, Sustaining Economic Growth,” McKinsey&Company, April 2010

Οι πόλεις αποτελούν κέντρα πολιτισμού, ζωής και γνώσης για αιώνες
Αρχαίο παλάτι στην Περσέπολη, Ιράν: Ivar Husevåg Døskeland, Flickr; Design by 100RC

Διάσημοι φιλόσοφοι, ακαδημαϊκοί και συγγραφείς έχουν αναδείξει τις πόλεις ως κυψέλες πολιτισμού και δημιουργίας.

Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, “όταν πολλά χωρία είναι ενωμένα σε μια μοναδική και αρμονική κοινότητα, αρκετά μεγάλη ώστε να είναι αυτάρκης, ο θεσμός της πολιτείας γεννιέται, προερχόμενος από τη βασική ανάγκη της επιβίωσης και εξελισσόμενος χάρη στην απαίτηση της ευζωίας.”

Οι πόλεις είναι το προπύργιο της καινοτομίας

giphy (5)

Οι πόλεις έχουν εξελιχθεί σε κόμβους ανταλλαγής γνώσεων και δημιουργικότητας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις, παράγοντες απίστευτες καινοτόμες ιδέες, που επιτρέπουν στις πόλεις να συνεχίσουν να προσφέρουν τις βασικές τους λειτουργίες παρά τη συνεχή πίεση της αυξανόμενης πληθυσμιακής συγκέντρωσης.

Ολοένα και περισσότερες πόλεις αναλαμβάνουν δεσμεύσεις ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων ανθεκτικότητας που αντιμετωπίζουν

Photo Collage CROPPED

Αναπτύσσοντας καινοτόμες συνέργειες με οργανώσεις σαν το 100RC, οι πόλεις λαμβάνουν μετρήσιμα μέτρα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από αιφνίδια σοκ και μακροχρόνιες πιέσεις που τις απειλούν όπως οι πλημμύρες, η χρόνια ανεργία και οι καύσωνες. Πέραν από τις παραπάνω συνεργασίες, οι πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρούν στη λήψη σημαντικών μέτρων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ανθεκτικότητας που αντιμετωπίζουν. Λόγου χάρη, ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αύξηση των επενδύσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

*Φωτογραφία εξωφύλλου:  Paul Bica, Flickr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s