Πως χτιζεις το δικτυο των 100 Ανθεκτικων Πολεων;

του Paul Nelson

αναδημοσίευση από το blog της ιστοσελίδας 100 Resilient Cities

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα περίπλοκο πρόβλημα στο οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον μας, μία από τις πρώτες αντιδράσεις μας είναι να μιλήσουμε σε έναν έμπιστο συνάδελφο ή φίλο. Στο δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities | 100RC) προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο περιβάλλον όπου οι Επικεφαλής Ανθεκτικότητας (CRO)  μπορούν να κάνουν το ίδιο σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ηγούνται των προσπαθειών της ανάπτυξης στρατηγικών και δράσεων ανθεκτικότητας από τη Μελβούρνη και την Πόλη του Μεξικού μέχρι τη Βοστόνη και την Αθήνα)

Ένα κρίσιμο πρόβλημα που το 100RC βοηθά τις πόλεις ξεπεράσουν είναι η σχετική δυσκολία της ανταλλαγής περισσότερο και λιγότερο επιτυχημένων πρωτοβουλιών ανθεκτικότητας. To  Νοέμβριο του 2014, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος για CROs στη Νέα Ορλεάνη και ξεκίνησε επίσης μια στοχευμένη προσπάθεια εξάλειψης των εμποδίων στην κοινή χρήση λύσεων και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Σε μια συγκέντρωση εξαιρετικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, η πρώτη ομάδα των CROs είχε την ευκαιρία να περάσει τέσσερις εντατικές ημέρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών.  Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν προσωπικές και επαγγελματικές συνδέσεις που αποτελούν το θεμέλιο κάθε ισχυρού δικτύου.

Για να είναι ένα δίκτυο ισχυρό θα πρέπει να στηρίζεται στις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις φωνές των μελών του, τα οποία πρέπει να εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Στη Νέα Ορλεάνη, οι CROs είπαν τι χρειάζονται από αυτό το Δίκτυο: έναν ισότιμο χώρο εμπιστοσύνης και ανταλλαγής πληροφοριών, όπου θα μπορούν να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους σχετικά με τις επιτυχίες και τις προκλήσεις τους. Το 100RC εργάζεται για τη δημιουργία διαύλων ανταλλαγής γνώσεων που θα καλλιεργούν την κουλτούρα της εκπαίδευσης και της εξεύρεσης λύσεων για το περιβάλλον που οι πόλεις του 100RC επιθυμούν να χτίσουν.

Οι CROs εργάζονται σε 67 πόλεις και σε 14 ζώνες ώρας, καθιστώντας την τεχνολογία ένα κρίσιμο εργαλείο για να συνδεθούν ανεξάρτητα από το πέρασμα του χρόνου και τις γεωγραφικές αποστάσεις και για να μπορούν να μοιράζονται συνεχώς τις ιδέες τους. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαδικτυακά εργαλεία και προγράμματα μέσω των οποίων οι πόλεις-μέλη έχουν τη δυνατότητα να συν-δημιουργήσουν εμπειρίες μάθησης γύρω από κοινές προκλήσεις ανθεκτικότητας που αντιμετωπίζουν.

100_Resilient_Cities_382

Με αυτούς τους τρόπους, πόλεις  όπως το Durban, η Μελβούρνη, και η Νέα Ορλεάνη εργάζονται από κοινού για να διερευνήσουν λόγου χάρη τη σύνδεση της προστασίας της βιοποικιλότητας με την ασφάλεια του νερού , και την κλιματική αλλαγή στις πόλεις τους.

Και το πιο σημαντικό – οι πόλεις μαθαίνουν να μοιράζονται τις ιδέες τους, να γιορτάζουν τις επιτυχίες τους, να υποστηρίζουν και να εμπιστεύονται η μία την άλλη.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s